Ecotrippen – Sverige på cykel

Detta äventyr har vuxit fram sakteligen i mer än 6 år, men i år är det dags. Mitt intresse för miljö började växa för runt 20 år sedan. Den första riktiga cykeln köpte jag för drygt 8 år sedan och har bland annat cyklat i Skåne. Att filma har alltid varit kul men har hittills varit småprojekt, om än ambitiösa. Undervisning har jag också alltid gillat och trots att jag valde annan väg har jag vikarierat som lärare och haft gott om övning att hålla presentationer. Pilot var barndomens drömyrke. Jordens/naturens mekanismer är fascinerande och blev också min högskoleutbildning: naturgeografi. Allt detta ska jag kombinera i nästa projekt – Ecotrippen.

Vi är i en global kris men lever varje dag som vanligt. Emellanåt påverkas vi då krisen gör sig synlig på olika sätt – kanske som naturkatastrof eller finanskris. Vi lever över jordens tillgångar och det vet nog alla vid det här laget, men det har blivit allmänt accepterat att vi ska ha det så här. De som säger annat hörs dåligt i surret. Hur hamnade vi här? Vi är den enda art på jorden som inte lever i harmoni med sin omgivning. Detta har skett samtidigt som vi fysiskt avskärmat oss från naturen med inflyttning till städer där det lilla gröna som finns är ordnat, litet, isolerat och artfattigt. Bortsett från viss mat och en eller annan enkel pryl vet vi inte var saker kommer ifrån och vilken social samt miljömässig påverkan de har.

Ecotrippens syfte är därför att lyfta fokus på miljö. I Sverige finns det många engagerade som kämpar för vår miljö. Ecotrippen ska göra det på sitt eget sätt som nog ingen gjort tidigare. Det blir en cykelresa genom Sverige – alla 25 landskap – och där möten med människor och verksamheter ska visa problem och goda exempel där miljö är centralt. Samtidigt blir det en resa genom Sveriges finaste natur då alla nationalparker också kommer passeras. Med andra ord är det jakten på gröna Sverige och den pågår från mars till november 2018. Under resan publiceras massor av intervjuer och reportage. Följ med på ett riktigt äventyr!

Projektets hemsida är ecotrippen.se

Jacob